Så, då har jag fått reda på att det är ännu ett fel på mina ögon: skelögd.

I höstas så var jag till optikern eftersom jag tyckte jag såg sämre men efter undersökningen så kunde hon bara konstatera att jag inte hade någon förändring - i alla fall inte så mycket att det var lönt att bry sig - på någon av ögonen utan de var likadana som året före. Dock så kunde hon inte förklara varför jag såg bättre när jag lutade huvudet bakåt. Just innan vi var klara så kollade hon en sak till och … sedan sa hon att jag kanske var skelögd men att hon inte kunde något om detta och att jag skulle få en remiss till ögonkliniken.

Så i förra veckan var jag dit och mycket riktigt, jag är tydligen skelögd i vertikalled. Det är tydligen något som hjärnan har svårare att kompensera för än skelning i horisontalled. Så nu går jag omkring med nåt sorts gummiliknande material vänster glas - det är något sorts prisma - och meningen är att jag ska se om det blir bättre/vilsammare.

Efter fem dagar med att ha detta framför ögat så kan jag konstaterar att det är vilsammare för ögonen, eller rättare sagt hjärnan, det är inte lika stor skillnad när jag byter mellan glasögonen eller mellan glasögon och linser. Men sedan vet jag inte om jag ser bättre, jag tycker snarare att jag ser sämre på höger öga men det kan ju bero på att gummimatrialet inte har världens bästa optiska egenskaper.

Varför är jag då plötsligt skelögd? Det är det naturligtvis ingen som vet riktigt men troligtvis har det att göra med det band de satte dit vid operationen i maj för två år sedan. Meningen med bandet är att det ska dra ihop ögat så att jag inte får näthinneavlossning men samtidigt blir det svårare att röra ögat eftersom det hindrar musklerna som rör ögat, det kan alltså vara en helt mekanisk förklaring till det hela.