Jag var till Skellefteå igår för att fota SM i Ju-jutsu och som alltid så lär jag mig nya grejor. Det som var lite annorlunda med denna fotografering var att jag inte kunde använda blixt som vanligt då SVT var där och direktsände.

Arrangörerna hade beslutat att ljuset i hallen skulle vara nedsläckt och allt ljust skulle komma från den belysning som fanns runt själva mattan. Rent praktiskt innebar att det ibland blev hög kontrast på belysningen och att de tävlandes ansikten ofta hamnade i skuggan. Men jag kunde alltså inte påverka detta så mycket utan istället blev det höga ISO och inte så snabb slutartid - vilket i sin tur resulterade i att bilder av snabba kast inte blev bra. Jag har en bild som jag gillar allt på utom just rörelseoskärpan, den är endera för liten eller för stor beroende på vad man vill använda bilden till.

Nåja, jag får testa mera och se till hur höga ISO-tal jag kan skrämma upp den nya kameran till innan resultatet blir riktigt dåligt. Men jag skulle vilja testa att sätta upp ett par studioblixtar och styra belysning & bakgrund mer än vad jag normalt har möjlighet till. Det vore riktigt skoj att få ta demobilder av olika tekniker samtidigt som jag kunde styra belysning, vinklar och bakgrund som jag ville. Det skulle kunna bli riktigt bra …

Här är i alla fall ett av de mer komiska inslagen, de tävlande lyckades trassla ihop sig så mycket att domaren fick hjälpa till få isär dem.